Negocieri pentru CCM la „CFR” SA

Posted in Feroviar - Actualitate feroviara

Sindicatele cer doar drepturile pierdute, administraţia trage de timp

Negocieri pentru CCM la „CFR” SA

Administraţia Companiei Naţionale de Căi Ferate “CFR” SA s-a întâlnit marţi, 01 aprilie, cu sindicatele feroviare privind continuarea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă 2014-2015.

 

Întâlnirea de marţi s-a desfăşurat doar la nivelul depunerii de situaţii cerute, în special de sindicate, pentru a crea baza de pornire în vederea negocierilor pentru Contractul Colectv de Muncă 2014-1015.

Administraţia a transmis sindicatelor mai multe situaţii cerute de acestea:

-    Direcţia Achiziţii Contracte a prezentat situaţia aprovizionării cu echipament de protecţie pe anul 2013 şi stadiul contractelor aflate în derulare pentru anul 2014;

-    Direcţia Financiară a prezentat situaţia economico-financiară a CNCF „CFR” SA, la data de 28.02.2014, execuţia preliminară a BVC pe anul 2013, proiectul de BVC pe anul 2014, situaţia utilizării fondului de 2% aplicat asupra fondului de salarii la 31.12.2013 şi simularea impactului asupra proiectului de BVC în urma corelării salariului minim pe economie cu clasa 1 de salarizare raportat la coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi la art. 106 (13) din CCM

-    Direcţia Resurse Umane a prezentat situaţia personalului existent al companiei la data de 28.02.2014.

Reprezentanţii sindicatelor şi-au exprimat încă o dată punctul de vedere privind aplicarea salariului minim pe economie la clasa 1 de salarizare cu respectarea coeficienţilor de ierarhizare, respingând intenţia administraţiei prevăzută în proiectul de buget, de a mări fondul de salarii cu doar 2.4%.

Totodată sindicatele cer imperios administraţiei reintroducerea în CCM a drepturilor suspendate în anii trecuţi. Federaţia „Drum de Fier” doreşte introducerea unui alineat la art. 70 (6) cu următorul enunţ: „Protocolul se va încheia în termen de 10 zile de la înregistrarea CCM sau a unui act adiţional de prelungire a CCM.

Cu siguranţă administraţia va trebui să ţină cont de cererile feroviarilor, care în urmă cu 20 de ani erau printre primele 5 categorii cu cele mai mari salarii, iar acum au ajuns între ultimele 5 categorii profesionale, cu salarii asemănătoare gunoierilor sau agricultorilor. Feroviarii sunt oameni răbdători, dar au o limita peste care nu mai suportă bătaia de joc a politicienilor.

Sindicatele vor mai depune şi alte propuneri de modificări ale anexelor din CCM. Părţile au hotărât ca următoarea întâlnire să aibă loc în data de 03 aprilie 2014,, ora 11:00.

Citiţi şi:

Guvernul risipeşte banii din suprataxă

Trenul de mare viteză, o poveste electorală

Macarie Alexandru Moldovan - Director General al CFR SA

Comenteaza acest articol ()